Menu Sluiten

Ons Verhaal

Terug naar de 17 eeuw

Een stukje geschiedenis

Borculo had ten tijde van de tweede helft van de 17e eeuw een brouwersgilde. Er waren in Borculo verschillende ambtsgilden en deze hadden allemaal een eigen zilveren gildebeker waaruit werd gedronken tijdens vergaderingen en gezamenlijke maaltijden. Vier van deze bekers waaronder ook die van het brouwersgilde zijn dankzij de Historische Vereniging Borculo onlangs weer in Berkellands bezit.

Dit is ook precies de plek waar in 1641 het brouwhuis en bottelarij “de holttoren” op het Hof gevestigd waren.

Wij zijn ook zeer trots dat wij met ons bier nu al deel uitmaken van deze geschiedenis.

Borculose bierhistorie

Van Borculo naar Groenlo

Borculo heeft een rijke en indrukwekkende geschiedenis, wat veel mensen niet weten is dat Borculo ook een hele mooie biergeschiedenis heeft.

Borculo heeft bijvoorbeeld in de 17de eeuw een stadsbrouwerij gehad. Gerard van Hall was daarvan de eigenaar. Zijn vader Bart was niet alleen brouwmeester, hij was ook burgemeester van Borculo.

In 1615 kocht de uit Borculo afkomstige bierbrouwer Willem Neerfeldt een pand aan de Kevelderstraat in Grolle, waar later de Grolsche bierbrouwerij is ontstaan.

Gewoon in de keuken

16 juli 2017

Gewoon in de keuken

Gewoon in de keuken met een grote pan op het vuur, verse ingrediënten werden in huis gehaald, water , mout, hop en gist.

Met enige handigheid werd een wortkoeler in elkaar geknutseld en na wat geëxperimenteer kwamen daar warempel twee smaakvolle biertjes op het gistvat “Blond en IPA”

Zomer 2017

Laten we zelf iets lekkers gaan brouwen

Het begon in de zomer van 2017 met een paar vrienden “bierliefhebbers”… “laten we zelf eens iets lekkers gaan brouwen was het motto”.

Heeren van Borculo zo moet het heten, zei Peter van Dijk!

Peter Nieuwenhuis van de Historische Vereniging Borculo werd ingeschakeld en kreeg de vraag om de “Heeren” te voorzien van de nodige info om het bier ook meteen historisch goed in te zetten, want de naam leent zich daar immers perfect voor.

Eerste presentatie op 9 september

Bij onthulling

Peter wilde ons bier graag presenteren bij de onthulling van het bronzen beeld “het kasteel” op de monumenten dag 9 sept 2017.

Met trots en enthousiasme werd het voorstel aangenomen.

Het werd eerst nog spannend of het bier klaar op de bewuste dag klaar was, want het moest nog een aantal weken rijpen.

Soms gebeuren dingen gewoon zoals ze moeten zijn… want uitgerekend op de dag van de presentatie was het bier klaar met gisten!

Het werd al met al een mooie presentatie met eigen etiketten, houten kratjes, lederen schorten en een interview live op de radio.

Doordat het zo enthousiast werd opgepakt door alle aanwezigen besloten de Heeren dat het tijd werd voor een volgende stap.

Het avontuur gaat verder!

14 oktober: onze eerste brouw

Wij konden niet wachten… Al snel werd er contact gelegd met het Brouwhoes in Lievelde, een onderdeel van Erve Kots

De eigenaar Ben was dolenthousiast over het idee om ons bier te presenteren in Borculo.

Want, zo vindt hij ook, in Borculo moet gewoon een brouwerij komen!

Het resultaat, een oplage van twee keer 900 liter gebrouwen door onze brouwers in zijn ketels

Bier verbroedert

De toekomst

Er bevindt zich dan tevens een proeflokaal waar een samengesteld brouwersgilde “zoals het ook ten tijde van de 2e helft van de 17e eeuw was” zich buigt over elk nieuw gebrouwen bier.

Wij hebben de ambitie om op deze wijze de kwaliteit van ons bier naar een topniveau te brengen.

Hobbybrouwers uit de hele gemeente Berkelland vragen wij dan ook om samen met ons hun beste bierrecepten in grote oplage te gaan brouwen om zodoende een podium te krijgen.

Je eigen bier op fles bij Heeren van Borculo met je naam en een mooi persoonlijk verhaal op het etiket, dat klinkt toch goed!

Wij vinden het immers belangrijk dat we gebruik maken van de kwaliteit die al aanwezig is in Borculo.

Samen moeten we het doen! Alleen dan krijgen we Borculo op de kaart als begrip Bierstad Borculo.

Bierstad Borculo

Eigen stadsbrouwerij

Een bierstad… dat lijkt ons een prachtig toekomstbeeld.

Wie vindt niet dat Borculo na bijna 400 jaar klaar is voor weer een “eigen” stadsbrouwerij?

Een prachtig beeld: een plek waar speciaalbier wordt gebrouwen in een sfeervolle robuuste ambiance waar het ambacht vanaf spat! Waar bier wordt gebrouwen in een nostalgische koperen brouwketel.

En wie dan nieuwsgierig is naar het proces, kan gerust een kijkje komen nemen of in overleg met onze brouwmeester zelf aan de slag gaan.